tisdag, december 23, 2008

Vit chokladterrin

Kanongod glassliknande dessert som blivit en stående dessert på julafton. Jag har en snögubbeform vi gör den i & som vi sedan har två noblesse på som ögon. Enkel att göra men behöver tillredas en dag innan eftersom den ska ha sin lilla tid i frysen.

till 8 personer behöver du:

2 msk råsocker
5 msk vatten
300 g vit blockchoklad
3 ägg, separerade
drygt 3 dl vispgrädde

1. klä en 450 g brödform (eller vilken form du vill, eller låt bli & klä en silikonform som jag gör) med aluminium eller plastfolie. Ställ åt sidan
2. häll sockret & vattnet i en kastrull & värm försiktigt under omrörning tills sockret smällt. Låt koka upp & koka under 1-2 minuter till en sockerlag. tag kastrullen från plattan.
3. bryt chokladen i bitar & rör ner lite i taget i sockerlagen. rör tills chokladen har smält & ingredienserna är väl blandade. Låt svalna något.
4. Vispa ner äggulorna i chokladsmeten. Låt blandningen kallna.
5 Vispa grädden & vänd ner den i chokladsmeten.
6. Vispa äggvitorne i en ren skål till hårt skum. Vänd ner i chokladsmeten. Häll över smeten i formen & ställ terrinen i frysen över natten.
7. tag ut terrinen ur frysen 10-15 minuter innan serveringen. Stjälp upp den ur formen & servera skuren i skivor.

tips: gör en fruktsås genom att mixa 225 g frukt ex, jordgubbar eller mango. Blanda ner 1-2 msk florsocker. Om frukten innehåller kärnor, sila bort dem. Servera kyld.

Mycket smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej! Vad kul att Du vill skriva en rad!